Saknar du någon lektion? Maila oss så skickar vi den till dig. Vi uppdaterar vårt innehåll just nu!

Barn berättar om corona

jun 3, 2020

Barn berättar om Corona

Hur påverkas barn av corona?

Länder gör olika saker för att så få människor som möjligt ska smittas av coronaviruset. En del barn studerar hemma och andra kan inte gå till fritidsaktiviteter. Så vad gör barn i olika länder för att ha roligt ändå? Rafiki har under våren samlat barns berättelser från olika delar av världen. Använd gärna filmer och texter när ni pratar om corona i klassen.

Se barnens berättelser på Vimeo

Caroline i Danmark

Ålder 10 år
Klass 4
Bor Danmark, Hvidovre nära København

Hur påverkar corona dig? Jag är lite ledsen för jag känner mig instängd när jag måste stanna hemma och inte kan vara med vänner. Jag är inte rädd för att få viruset själv eftersom jag är ett barn och därför förmodligen inte skulle få lika många symtom. Men jag är rädd att min mor eller far hamnar i karantän utan mig och min lillebror.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Jag pysslar, spelar Roblox och Minecraft, tittar på YouTube och TikTok, gör läxor, bygger med lego och går i skogen. Jag sitter också under täcket och tittar på  massor av Harry Potter och andra filmer hela dagarna. Och så är jag med mina vänner fast på telefonen. Häromdagen bakade vi en kaka medan vi pratade och såg varandra i telefonen.

Här ligger Hvidovre


Tep i Kambodja

Ålder 11 år
Klass 5
Bor Kambodja

Hur påverkar corona dig? På grund av covid-19 har jag inte kunnat gå till skolan på flera månader. När jag stannar hemma så saknar jag skolan och tycker det är synd att jag inte får lära mig nya saker. Jag är också orolig för mina föräldrar som behöver sälja mat i stan. Och för att de kanske tar med sig viruset hem till oss.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? När jag är hemma så brukar jag leka med mina syskon. Vi spelar badminton och fotboll och tar hand om trädgården. Tack så mycket och hej då!

Här ligger Kambodja


Dah i Burkina Faso

Ålder 8 år
Klass 4
Bor Ouagadougou i Burkina Faso

Jag heter Divina Princess Olena. Jag är 8 år gammal och går i klass 4 på Bethsaleel i Burkina Faso. Corona har stängt allt. Till och med skolorna är stängda. Just nu stannar jag hemma. Varje dag gör jag mina läxor och hjälper mamma med olika saker i hemmet. Jag längtar efter att får börja skolan igen snart. Är man elev ska man vara i skolan och inte hemma! Tack för mig!

Här ligger Ouagadougou


Segeni i Kenya

Ålder 11 år
Klass 6
Bor Nairobi, Kenya

Hur påverkar corona dig? Det är en väldigt hemsk sjukdom. Jag måste stanna hemma och kan inte göra det mesta av de saker jag skulle vilja göra. Dessutom är min skola stängd. Men jag följer med i skolan bra! Skolan skickar uppgifter till mig så jag kan göra det jag ska. Jag studerar mellan klockan nio och tre.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Jag spelar fotboll utomhus med min bror. Ibland spelar vi sällskapsspel och när jag är själv så sitter jag vid datorn och animerar. När jag går utanför huset har jag på mig en ansiktsmask. Som när jag går till affären för att köpa mat eller gör andra ärenden som jag måste göra. När jag är ute i kvarteret har spelar jag fotboll med min bror. Annars är vi väldigt försiktiga med att gå utanför bostadsområdet.

Här ligger Nairobi


Syed i Bangladesh

Ålder 14 år
Klass 9
Bor Bangladesh, Rajshahi

Hur påverkar corona dig? Jag heter Syed Sindeed Ahmmed och jag bor i staden Rajshahi i Bangladesh. Jag går i årskurs 9 och är 14 år gammal. Viruset påverkar mina dagliga rutiner och aktiviteter. Skolan har gett oss ledigt så jag kan tyvärr inte träffa mina kompisar.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Istället spenderar jag tid med mina föräldrar och syskon. Vi spelar spel ihop och pratar mycket med varandra. Jag läser också en del böcker, både fakta och skönlitteratur. Utöver det tecknar jag en del, spelar spel med min bror och övar på att sjunga olika sånger. Det här är saker jag gör för att ha kul trots coronaviruset.

Här ligger Rajshahi


Rut i Holland

Ålder 9 år
Klass 5 (klass 3 i Sverige)
Bor Nederländerna, Enschede

Hur påverkar corona dig? På grund av coronaviruset får jag inte gå till skolan på minst tre veckor, men vi har fått mycket hemläxa. Varje förmiddag måste jag göra skoljobb hemma. För en vecka sedan stängde alla skolor i Nederländerna. Jag får inte heller gå till kyrkan eller scouting eller blockflöjt. Det är tråkigt.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Jag läser, leker med mina småbröder, skriver brev, pysslar och bakar. Och så måste jag hjälpa till mer med disk och städning. När vi är fem barn hemma blir det så rörigt annars. Och så leker jag ute med grannbarnen ibland, men det får jag kanske inte så länge till. Jag hoppas att allt blir som vanligt igen för jag saknar mina vänner.

Här ligger Enschede


Simon i Danmark

Ålder 7 år
Klass 1
Bor Danmark, Hvidovre nära København

Hur påverkar corona dig? Det är lite utmanande och tråkigt att stanna hemma, fast så fort jag har kommit på något att göra så går det snabbt att komma igång. Jag saknar skolan och mina vänner. Men det är inte lika tråkigt att göra läxor hemma som i skolan!

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Jag bygger och leker med Lego. Jag har till exempel stora fartyg och Minecraft-världar att leka med. Så tittar jag på TV också. Mina favoriter är Teen Titans och Harry Potter. Jag hoppar på vår trampolin och så går jag ut och letar Pokémons med PokémonGo i telefonen.

Här ligger Hvidovre


Nafi i Sverige

Ålder 9 år
Klass 3
Bor Sverige, Stockholm

Hej, jag heter Nafi, jag är nio år gammal och går i trean på Gullingeskolan i Stockholm. Coronaviruset påverkar mig både på ett dåligt och bra sätt. Det dåliga är att jag inte får gå i skolan och lära mig nya saker där. Varje vecka hämtar min pappa läxor från skolan som jag ska göra hemma. När jag är klar med dem lämnar han tillbaka dem till min lärare. Det bra sättet är att jag får stanna hemma och hjälpa min lillebror att rita och bygga saker. Och att jag får spela onlinespel med min kusin. 


Nabila i Tyskland

Ålder 13 år
Klass 6
Bor Tyskland, Stuttgart

Hur påverkar corona dig? Coronaviruset har påverkat mig mycket eftersom min vardag ser väldigt annorlunda ut nu. Jag gör mitt skolarbete hemma nu när skolan är stängd. Och så jag saknar mina klasskamrater eftersom vi inte kan träffas i där längre.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? Ibland bakar jag eller lagar något riktigt gott! Eller så ritar jag något. Som den här serien till exempel. Det här är förresten ett perfekt tillfälle för att läsa böcker. Jag läser Harry Potter. På kvällarna tittar vi på filmer tillsammans. Jag hoppas att vi kan ta oss igenom den här coronasituationen så att vi kan få fortsätta våra vanliga liv snart igen. Ta hand om er och håll er friska!

Här ligger Stuttgart


Michael i Kenya

Ålder 8 år
Klass 3
Bor Nairobi, Kenya

Hur påverkar corona dig? Jag tycker det är tråkigt att inte gå i skolan för jag kan inte bjuda hem mina kompisar och jag kan inte träffa dem lika mycket som när jag går i skolan. Det är ganska tråkigt att studera hemma. I skolan har man alltid en klasskompis att samarbeta med och ha lektioner ihop med. På Zoom-samtalen online har vi inga vanliga lektioner och läraren kan inte skriva på tavlan för att hjälpa oss. Så det är lite svårare nu.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? För att ha kul ändå spelar jag på Xbox och tittar mer på TV än vanligt. Så spelar jag på mitt Nintendo och min iPad.

Här ligger Nairobi


Joshua i Kenya

Ålder 10 år
Klass 5
Bor Nairobi, Kenya

Hur påverkar corona dig? Det känns tråkigt eftersom jag inte kan träffa mina vänner personligen. Jag kan bara träffa dem online. Men det är bra att jag kan chatta med mina vänner under lektionerna. Det har varit tråkigt att studera online istället för i skolan för jag vill träffa mina vänner. Och man får också mindre skolarbete att göra. Så det finns inte så mycket att göra när man är klar.

Vad gör du för att ha roligt nu om du inte kan göra dina vanliga saker? När jag är klar med mitt skolarbetet tittar jag på TV. Jag leker utomhus och cyklar med mina syskon.

Här ligger Nairobi

Dela gärna till kollegor!

Läs mer relaterade:
Vänskolor som undervisningsmetod

Vänskolor som undervisningsmetod

Genom Rafiki är skolor i Sverige och Kenya vänsskolor med varandra. Vänskolor är ett roligt sätt att få nya kompisar och kollegor. Barn får lära känna andra barn och deras verklighet i en annan del av världen.

Filmskapande som metod

Filmskapande som metod

Metod med filmskapande lär elever äga sina rättigheter. Metoden syftar till att öka elevernas kunskaper om barns rättigheter i Sverige och världen liksom stärka deras förmåga att reflektera över frågan och göra sina röster hörda.

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Rafiki har skapat en enkel modell för undervisning om barns rättigheter.

Varje termin har ett tema där några av barnkonventionens artiklar är i fokus för undervisningen. Barnkonventionens fyra huvudprinciper finns med i alla teman.

Undervisa om barnkonventionen

Undervisa om barnkonventionen

Här kommer en kort introduktion till barnkonventionen tillsammans med e-lektioner, filmer och annat lektionsmaterial som du kan använda med din klass. Anpassat för lågstadiet och mellanstadiet och baserat på barns berättelser från olika delar av världen.

Använd e-lektionerna smart

Använd e-lektionerna smart

E-lektionerna baseras på barns berättelser från olika länder. De tar upp frågor kring värdegrund, barnkonventionen och globala målen genom genuina porträtt och filmer. Håll e-lektionen direkt på storbild och låt eleverna delta med surfplattor, arbetsblad och tidningar.

Filmer om globala målen

Filmer om globala målen

Här finns korta filmer om de Globala målen. Filmerna är 1-2 minuter långa. Till filmerna finns e-lektioner och tidningar med berättelser från olika delar av världen.

Lekar från hela världen

Lekar från hela världen

Lekar från hela världen Barn leker över hela världen. De hoppar hage. Kull och fiaspel finns överallt. Regler och namn växlar. Rafiki har samlat...

Ordlista för barnkonventionen

Ordlista för barnkonventionen

Här har Rafiki samlat svåra ord från lektionerna om barnkonventionen. De finns också att skriva ut för de som vill öva med dem i klassen. Barn –...

Rafikis tidningar med tillhörande lektioner

Rafikis tidningar med tillhörande lektioner

Fyra gånger om året släpper Rafiki en ny tidning med ett speciellt tema som kopplar till globala målen och barnkonventionen. Här hittar du Rafikis senaste tidningar.