Lekar från hela världen

apr 29, 2020

Lekar från hela världen

Lekar från hela världen

Barn leker över hela världen. De hoppar hage. Kull och fiaspel finns överallt. Regler och namn växlar. Rafiki har samlat ihop några lekar från andra länder.

Prova en ny lek. Upptäck att barn i ett annat land leker samma lekar som i Sverige. Det blir tydligt att barn är lika.

Leken Ekyesho, Ngodo

Ekyesho

Rafiki fick lära sig av Fiona i klass 5 i Uganda. Den här leken finns överallt. Den heter Ekyesho i Uganda, Ngodo i Malawi och Toki i norra Kenya. Leks också i Sydostasien, Nordafrika och på Balkan.

Man kastar upp en sten med ena handen och plockar stenar ur ringen med den andra. 

Instruktioner för Ekyesho

Samla 14 stenar som är lite större än stenkulor. Rita en ring på marken och lägg 13 stenar där.

1. Kasta upp en sten. Ta ut 2 stenar ur ringen innan du fångar stenen du kastade. Lägg tillbaka 1 av stenarna du tog från ringen.

2. Kasta upp en sten. Ta ut 3 stenar ur ringen innan du fångar stenen du kastade. Lägg tillbaka 2 av stenarna du tog från ringen.

3. Fortsätt till du har sju stenar.

Om du inte lyckas fånga stenen du kastat upp eller om du plockar upp fel antal stenar så blir det nästa persons tur att försöka.

Gummibandsleken

Gummibandsleken

I ett klassrum i Benin ser man många barn med gummiband på handlederna. De är förberedda för att spela på rasten. Kan du skjuta gummiband? Sätt det runt tummen, spänn och skjut iväg. 

Instruktioner för Gummibandsleken

Du behöver bara dina händer och gummiband.

Lek 1: Ta gummiband som är lika och se vem som kan skjuta längst.

Lek 2: Eller låt en skjuta iväg sitt gummiband så får de andra skjuta sina så när a som möjligt. Den som träffar eller kommer närmast vinner.

Leken Hands up!

Hands up!

En lek från Indien som går ut på att öva upp sin koncentration och reaktionsförmåga. Leken är enkel så även de allra minsta barnen kan förstå och delta!

Instruktioner för Hands up!

Alla barn står i en ring.

När ledaren säger Hands up! Sträcker alla barnen upp händerna över huvudet. När ledaren säger Hands down! tar alla barnen ner händerna igen.

Utmaningen är att ledaren kanske säger Hands up! två gånger i rad och de som tar ner händerna då åker ut.

Leken hinken

Hinken

Rafiki har lärt sig leken i Nepal. Här får varje barn i tur och ordning försöka träffa en hink med en kraftig pinne. Den som ska slå har en bindel för ögonen och fått snurra några varv på stället.

Instruktioner för Hinken

Ni behöver en gammal hink, en tjock stav, en kraftig pinne och en sjal.

1. Slå ner en tjock stav i marken och händ på hinken. Det finns risk att hinken går sönder, så använd helst en som är gammal eller trasig!

2. Sätt en bindel för ögonen på den som ska börja. Hen får snurra runt något varv, så att hen inte längre är säker på var hinken är.

3. Den som ska slå får försöka gå så nära hinken som möjligt och tests att slå på den en gång. Det är inte helt enkelt när man inte ser någonting!

4. Sedan är det nästa barns tur.

Den som lyckas slå på hinken har vunnit leken! Om ingen lyckas slå på hinken vinner den som var närmast.

Hoppa rep

Hoppa rep

I Bangladesh, Sverige och Somalia hoppar barn hopprep. Ibland räknar man hoppen.

Har du provat att räkna till tio på ett nytt språk samtidigt. Här får du tre språk att öva på. Hur många språk kan ni hoppa på i er klass? Och kan du byta språk utan att sluta hoppa?

Instruktioner för Hopprep

Swahili: 1. Moja, 2. Mbili, 3. Tatu, 4. Nne, 5. Tano, 6. Sit, 7. Saba, 8. Nane, 9. Tisa, 10. Kumi

Bengali: 1. Ek, 2. Dui, 3. Tin, 4. Char, 5. Pach, 6. Chhoy, 7. Shat, 8. Aut, 9. Noy, 10. Dosh

Somaliska: 1. Ków, 2. Lába, 3. Sáddex, 4. Áfar, 5. Shán, 6. Líx, 7. Toddobá, 8. Siddéed, 9. Sagaal, 10. Toban

Leken Mak

Mak

Mak spelas av barn i Kambodja. Den över både balans och koordination. Rafiki lärde sig av Bonny och kompisarna i Kambodja hur man fortsätter leken. De vänder sig om och kastar stenen bakom sig och kör ett varv till.

Instruktioner för Mak

Stå vid den lilla ringen och kasta en sten i första rutan. Hoppa på ett ben genom hela hagen och ta upp stenen på vägen tillbaka.

Kasta stenen i andra rutan och hoppa igenom hela hagen igen. Plocka upp stenen på tillbakavägen.

Om du landar på två fötter eller om stenen hamnar utanför är det kompisens tur. När du kastat stenen i mål är du klar.

Leken sten, sax. påse

Lejon, mus, rep

Detta är en lek från Kenya. I Sverige heter den Sten, sax, påse. Räkna in Lejon, mus, rep och visa det tecken du valt. Mus Forma handen till en mus genom att hålla ihop fingrarna rakt med tummen under. Rep Håll upp pekfingret. Lejon Forma handen till ett lejongap. Lejon vinner över mus, mus över rep och rep över lejon.

Dela gärna till kollegor!

Läs mer relaterade: lekar
Vänskolor som undervisningsmetod

Vänskolor som undervisningsmetod

Genom Rafiki är skolor i Sverige och Kenya vänsskolor med varandra. Vänskolor är ett roligt sätt att få nya kompisar och kollegor. Barn får lära känna andra barn och deras verklighet i en annan del av världen.

Filmskapande som metod

Filmskapande som metod

Metod med filmskapande lär elever äga sina rättigheter. Metoden syftar till att öka elevernas kunskaper om barns rättigheter i Sverige och världen liksom stärka deras förmåga att reflektera över frågan och göra sina röster hörda.

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Undervisa systematiskt om barns rättigheter Barnkonventionen är lag i Sverige och gäller barn i hela världen. Den ingår i LGR 22, men är framför...

Undervisa om barnkonventionen

Undervisa om barnkonventionen

Här kommer en kort introduktion till barnkonventionen tillsammans med e-lektioner, filmer och annat lektionsmaterial som du kan använda med din klass. Anpassat för lågstadiet och mellanstadiet och baserat på barns berättelser från olika delar av världen.

Använd e-lektionerna smart

Använd e-lektionerna smart

E-lektionerna baseras på barns berättelser från olika länder. De tar upp frågor kring värdegrund, barnkonventionen och globala målen genom genuina porträtt och filmer. Håll e-lektionen direkt på storbild och låt eleverna delta med surfplattor, arbetsblad och tidningar.

Filmer om globala målen

Filmer om globala målen

Här finns korta filmer om de Globala målen. Filmerna är 1-2 minuter långa. Till filmerna finns e-lektioner och tidningar med berättelser från olika delar av världen.

Ordlista för barnkonventionen

Ordlista för barnkonventionen

Här har Rafiki samlat svåra ord från lektionerna om barnkonventionen. De finns också att skriva ut för de som vill öva med dem i klassen. Barn –...

Rafikis tidningar med tillhörande lektioner

Rafikis tidningar med tillhörande lektioner

Fyra gånger om året släpper Rafiki en ny tidning med ett speciellt tema som kopplar till globala målen och barnkonventionen. Här hittar du Rafikis senaste tidningar.