Vänskolor som undervisningsmetod

mar 22, 2022

Kompisar och kollegor i en annan del av världen.

Genom Rafiki är skolor i Sverige och Kenya vänsskolor med varandra. Vänskolor är ett roligt sätt att få nya kompisar och kollegor. Barn får lära känna barn och deras verklighet i en annan del av världen. Pedagoger från de båda länderna har ofta ett berikande utbyte och jobbar tillsammans med gemensamma teman. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad samarbetet kan ge.

Eleverna i vänskolorna jobbar tillsammans med barnrätt och de globala målen. De pratar och sjunger med varandra via zoom, ritar och skriver brev, och undersöker varandras länder via Google maps.

Vänskolor som metod utvecklar hur vi ser  på människor från andra delar av världen. Barn och vuxna lär sig om varandras kulturer, och jämför med sin egen. Dessutom ser eleverna hur man kan påverka för andra barn i världen.

I temat Världen är full av kompisar kan du läsa om vänskolorna Grevhagsskolan i Sverige och Nairrataatskolan i Kenya.

Dela gärna till kollegor!

Filmskapande som metod

Filmskapande som metod

Metod med filmskapande lär elever äga sina rättigheter. Metoden syftar till att öka elevernas kunskaper om barns rättigheter i Sverige och världen liksom stärka deras förmåga att reflektera över frågan och göra sina röster hörda.

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Undervisa systematiskt om barns rättigheter Barnkonventionen är lag i Sverige och gäller barn i hela världen. Den ingår i LGR 22, men är framför...

Undervisa om barnkonventionen

Undervisa om barnkonventionen

Här kommer en kort introduktion till barnkonventionen tillsammans med e-lektioner, filmer och annat lektionsmaterial som du kan använda med din klass. Anpassat för lågstadiet och mellanstadiet och baserat på barns berättelser från olika delar av världen.

Använd e-lektionerna smart

Använd e-lektionerna smart

E-lektionerna baseras på barns berättelser från olika länder. De tar upp frågor kring värdegrund, barnkonventionen och globala målen genom genuina porträtt och filmer. Håll e-lektionen direkt på storbild och låt eleverna delta med surfplattor, arbetsblad och tidningar.

Filmer om globala målen

Filmer om globala målen

Här finns korta filmer om de Globala målen. Filmerna är 1-2 minuter långa. Till filmerna finns e-lektioner och tidningar med berättelser från olika delar av världen.

Lekar från hela världen

Lekar från hela världen

Lekar från hela världen Barn leker över hela världen. De hoppar hage. Kull och fiaspel finns överallt. Regler och namn växlar. Rafiki har samlat...

Ordlista för barnkonventionen

Ordlista för barnkonventionen

Här har Rafiki samlat svåra ord från lektionerna om barnkonventionen. De finns också att skriva ut för de som vill öva med dem i klassen. Barn –...