Rafikis tidningar med tillhörande lektioner

mar 4, 2020

Rafikis tidningar med tillhörande lektion

Fyra gånger om året släpper Rafiki en ny tidning med ett speciellt tema som kopplar till globala målen och barnkonventionen. Här hittar du Rafikis senaste tidningar.

Kika gärna på de digitala versionerna. Du kan prenumerera på tidningarna i pappersformat eller beställa enstaka tidningsutgåvor. Antal tidningar väljer du själv.

 

Rafikis tidning - Ingen hunger

Ingen hunger

Detta tema handlar om mat! Den handlar om hur länder och människor gör för att alla ska kunna bli mätta. Om varför så många människor inte får tillräckligt med mat. Och om vad barn i olika länder äter.Ni träffar Jillo och Kame i Kenyas öken. Dewraj och Sandhyas bjuder in till sin skollunch i Indien. Emil är skolkock och berättar varför hans jobb är viktigt. Och mycket mer! 

Tidningen – Ingen hunger
E-lektion – Ingen hunger (åk 2-4)
E-lektion – Ingen hunger (åk 4-6)

Rafiki Tidning - Hållbar energi

Hållbar energi

Globala målen nr 7 och barnkonventionen artikel 6. Du träffar Alphonas som med solceller och skoldator kan fortsätta skolan efter årskurs 5. Elvis visar vad de använder el till hemma hos sig. Du får också läsa om energiförsörjning på Alphonas ö i Bangladesh. Rafiki förklarar också vad som menas med hållbar energi. 

Tidningen – Hållbar energi
E-lektion – Hållbar energi (åk 2-4)
E-lektion – Hållbar energi (åk 4-6)

Rafiki Tidning - Minskad ojämlikhet

Minskad ojämlikhet

Tidnignen handlar om de globala målen för minska ojämlikhet. Här berättar barn om jämlikhet hos dem och vad man kan göra för att öka jämlikheten Vi pratar också om Barnkonventionen artikel 2 som säger att alla har lika värde och att ingen får diskrimineras.

Tidningen – Minskad ojämlikhet
E-lektion – Minskad ojämlikhet (åk 2-4)
E-lektion – Minskad ojämlikhet (åk 4-6)
E-lektion -Barnkonventionen 12, lyssna på barn (åk 2-4)
E-lektion – Barnkonventionen 12, lyssna på barn (åk 4-6)

 

Rafikis tidning - Schyssta arbetsvillkor

Schyssta arbetsvillkor

Det Globala målet nr 8 handlar om att skapa sjysta jobb och utveckla världsekonomin så att fler ska kunna jobba och tjäna pengar. Men det måste göras på ett sätt som är hållbart både för miljö och människor.

Tidningen – Schyssta arbetsvillkor
Lektionsplan – Schyssta arbetsvillkor
 

Rafikis tidning - Rent vatten och sanitet

Rent vatten och sanitet

En tredjedel av jordens befolkning saknar varje form av toa. En tydlig markering för ekonomisk ojämlikhet. I Sverige och en del andra länder upplever vi vattenstress. Vad kan göras åt det?

Tidningen – Rent vatten och sanitet
Lektionsplan – Rent vatten och sanitet

Rafikis tidning - Världen hänger ihop

Världen hänger ihop

De globala målen för en hållbar utveckling kräver många insatser i hela världen. Mål 17 är till för att få alla insatser att fungera tillsammans.

Tidningen – Världen hänger ihop
Lektionsplan – Världen hänger ihop

Rafikis tidning - God utbildning för alla

God utbildning för alla

Varje barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara gratis. Länderna ska hjälpas åt så att alla får gå i skolan. Så står det i barnkonventionen.

Tidningen – God utbildning för alla
Lektionsplan – God utbildning för alla

Rafikis tidning - Ingen fattigdom

Ingen fattigdom

I vår tid är det faktiskt möjligt att avskaffa fattigdom. Fattigdomen i världen har halverats sedan år 1990. Världens länder har bestämt att det första av de Globala målen ska vara att utrota fattigdomen.

Tidningen – Ingen fattigdom
E-lektion – barnkonventionen 6, liv och utveckling (åk 2-4)
E-lektion – barnkonventionen 6, liv och utveckling (åk 4-6)

Rafikis tidning - Hur bor barn?

Hur bor barn?

I det globala målet nummer 11 är ett av delmålen att det år 2030 ska finnas bra bostäder för alla och att slumområden ska rustas upp. Det stämmer bra med att barn har rätt till en bostad.

Tidningen – Hur bor barn?
Lektionsplan – Hur bor barn?

Rafiki tidning - Vad barn läser

Vad barn läser

Att kunna läsa är viktigt för att lära sig nya saker och för att ta del av information. Att kunna läsa något bara för att man har lust är också viktigt.

Tidning – Vad barn läser
Lektionsplan – Vad barn läser

Rafiki tidning - Barn i konflikt

Barn i konflikt

Barnkonventionens artikel 38 säger att barn ska skyddas mot krig och att inget barn får användas som barnsoldat. Det är viktigt att barn känner sig trygga och kan lita på vuxna. Då kan de själva bli trygga vuxna i framtiden.

Tidningen – Barn i konflikt
Lektionsplan – Barn i konflikt

Rafiki Tidning - Återbruka

Återbruk

Tidningen förklarar de globala målen nummer 12 om hållbar konsumption och produktion. Återbruk är något alla vinner på. I Kambodjas huvudstad, Phnom Penh, möter Rafiki Vannak och Chivorn som ser återbruk som en självklarhet. Ta en titt på avfallstrappan som lär dig att minska dina sopor.

Tidningen – Återbruk
E-lektion – Barnkonventionen intro. (åk 2-4)
E-lektion – Barnkonventionen intro. (åk 4-6)

Rafiki Tidning - Att må bra

Att må bra

Globala målen nummer 3. En del är nyttigt och annat är onyttigt. Ibland blir vi sjuka – vad gör vi då? Rossette och Allan från Uganda funderar på vad som är hälsosamt och vad som kanske inte är det. Vad kan hända i andra länder när man blir sjuk?

Tidningen – Att må bra

Rafiki Tidning - Koll på tekniken

Koll på tekniken

Om barn och teknik på olika platser. I El Salvador grejar Daniela med datorn i skolan. Hos Mercy i Malawi saknas det ström. När får man en egen telefon? Rafiki förklarar det Globala Målet nummerr 9 om industri och infrastruktur.

Tidningen – Koll på tekniken

Rafiki Tidning - Mat och jämställdhet

Mat och jämställdhet

Globala målen nummer 5 handlar om jämställdhet. Att alla är lika mycket värda och att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett vem man är och var man bor. I tidnignenr tycker flera barn till om mat och jämställdhet. Rafiki träffar Lizzy i Guatemala som har åsikter om tjejers rättigheter och tycker att killar ska kunna laga mat. Intervju med kocken Johanna Westman och så kan du prova att laga Platanos.

Tidningen – Mat och jämställdhet

Rafiki Tidning - MINORITETER

Minoriteter

Barnkonventionen artikel 2: Ingen får diskrimineras. I Rafiki berätter om minoriteter i Sverige som behandlats sämre än andra. Szandra tillhör en folkgrupp som kallas romer som sedan lång tid har varit diskriminerad både i Rumänien och Sverige. Hur bemöter vi varandra och vad kan göras för att förbättra minoriteters situation Rafikitipset: Våga se varandra.

Tidningen – Minoriteter

Rafiki Tidning - välkommen

Välkommen

Rafiki har samlat ihop tips och erfarenheter för den som kommer ny till en klass eller får en ny klasskamrat. Sadaf har kommit ny till en klass två gånger, hon vet hur det är. Baraka har bytt skola en gång. Läs om hur de kände sig välkomnade.

Tidningen – Välkommen

Dela gärna till kollegor!

Läs mer relaterade: lektionsplaner, tidningar
Vänskolor som undervisningsmetod

Vänskolor som undervisningsmetod

Genom Rafiki är skolor i Sverige och Kenya vänsskolor med varandra. Vänskolor är ett roligt sätt att få nya kompisar och kollegor. Barn får lära känna andra barn och deras verklighet i en annan del av världen.

Filmskapande som metod

Filmskapande som metod

Metod med filmskapande lär elever äga sina rättigheter. Metoden syftar till att öka elevernas kunskaper om barns rättigheter i Sverige och världen liksom stärka deras förmåga att reflektera över frågan och göra sina röster hörda.

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Sätt barnkonventionen i årshjulet

Undervisa systematiskt om barns rättigheter Barnkonventionen är lag i Sverige och gäller barn i hela världen. Den ingår i LGR 22, men är framför...

Undervisa om barnkonventionen

Undervisa om barnkonventionen

Här kommer en kort introduktion till barnkonventionen tillsammans med e-lektioner, filmer och annat lektionsmaterial som du kan använda med din klass. Anpassat för lågstadiet och mellanstadiet och baserat på barns berättelser från olika delar av världen.

Använd e-lektionerna smart

Använd e-lektionerna smart

E-lektionerna baseras på barns berättelser från olika länder. De tar upp frågor kring värdegrund, barnkonventionen och globala målen genom genuina porträtt och filmer. Håll e-lektionen direkt på storbild och låt eleverna delta med surfplattor, arbetsblad och tidningar.

Filmer om globala målen

Filmer om globala målen

Här finns korta filmer om de Globala målen. Filmerna är 1-2 minuter långa. Till filmerna finns e-lektioner och tidningar med berättelser från olika delar av världen.

Lekar från hela världen

Lekar från hela världen

Lekar från hela världen Barn leker över hela världen. De hoppar hage. Kull och fiaspel finns överallt. Regler och namn växlar. Rafiki har samlat...

Ordlista för barnkonventionen

Ordlista för barnkonventionen

Här har Rafiki samlat svåra ord från lektionerna om barnkonventionen. De finns också att skriva ut för de som vill öva med dem i klassen. Barn –...